Hledání v databázi receptů

Větrník - recept

Zařazení:
Recepty na V, Zákusky
Kuchyně:
česká
Počet osob:
12
Doba přípravy:
90 minut
Hlavní fotka receptu
Ingredience:

odpalované těsto:
400 g hladké mouky
500 ml vody
200 ml oleje
10 vajec
špetku soli

vanilkový krém:
500 ml mléka
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
60 g vanilkového pudinku
500 ml šlehačky

karamelová šlehačka:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
500 ml šlehačky

cukrová poleva:
50 g cukru krupice
3 pořádné lžíce mléka
100g cukru moučky
pár kapek oleje

Postup:

Odpalované těsto na větrníky:
V kastrolu promícháme vodu s olejem, špetkou soli a přivedeme do varu. Jakmile začne voda vřít, za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Až je mouka nasypaná, snížíme teplotu a vařečkou mícháme, než se těsto přestane lepit k hrnci. Jakmile je větrníkové těsto hotové, odstavíme je ze sporáku, přendáme do jiné nádoby a mícháme, dokud nevychladne. Poté postupně přimícháváme vajíčka. Těsto na větrníky máme hotové a můžeme se dát do pečení. Plech si nejdříve vyložíme pečícím papírem a těsto na plech vytlačujeme z cukrářského sáčku koleček. Větrníky pečeme v troubě předehřáté na 200°C po dobu třiceti minut. V průběhu pečení v žádném případě troubu neotevíráme.

Vanilkový krém - náplň větrníků:
V hrnci smícháme mléko s cukrem a přidáme vanilkový lusk a přivedeme do varu. Po chvíli vylovíme vanilkový lusk, rozřízneme jej a odstraníme semena. Poté jej vrátíme do hrnce. V trošce mléka rozmícháme pudink a přidáme jej do mléka. Důkladně promícháme a minutu provaříme. Poté krém odstavíme z plotny a necháme jej vychladnou. Dále si ušleháme šlehačku a po vychladnutí krému (jakmile není teplý, je dobré jej dát dochladit do chladničky) ji do krému vmícháme.

Karamelový krém - náplň větrníků:
Nejdříve si ohřejeme smetanu. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr a jakmile je zcela rozpuštěný, přimícháme do něj horkou smetanu. Smetanu s karamelem vaříme, dokud se zcela nespojí. Tento základ karamelového krému dáme vychladit do chladničky. Jakmile je krém opravdu studený, ušleháme šlehačku a vmícháme ji do krému, až se obě složky spojí.

Když máme vše hotové, můžeme větrníky zkompletovat. Nejdříve je vodorovně rozpůlíme a na spodní stranu naneseme cukrářským sáčkem světlý vanilkový krém. To stejné uděláme s horní stranou větrníku, pouze s tím rozdílem, že použijeme tmavý karamelový krém. Obě poloviny větrníku k sobě opatrně přimáčkneme, ale tak, abychom krém nevytlačili ven. Máme-li větrníky hotové, zbývá poslední krok, a to výroba cukrové polevy.

Cukrová poleva na větrníky:
Cukr rozpustíme na karamel, přilijeme horké mléko a směs dohladka vymícháme. Poté odstavíme hrnec z plotny a vmícháme cukr. Musíme míchat, dokud se cukr zcela nerozpustí. V tu chvíli je poleva hotová a my jí polijeme horní stranu větrníků.

Tip: Hotové větrníky necháme v chladničce odležet do druhého dne. Chutnají pak mnohem lépe :-)



O receptu Větrník
vloženo dne:
upraveno dne: 22.07.2011
zobrazeno: 1456x, uvařeno: 2x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 4.46665
Počet hodnocení: 15
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 1




Další fotografie k receptu Větrník

Vlož k receptu vlastní fotku



Komentáře návštěvníků k receptu na Větrník


10.05.2012, 16:30 | b.u.d.d.h.a
Hmm, tak tento recept vypadá asi nejlépe ze všech, které jsem na netu našla :-) Akorát dávám místo oleje do těsta sádlo :-) potlesk

 

Zobrazit všechny komentáře k receptu.

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Větrník: