Hledání v databázi receptů

Vídeňské knedlíky - recept

Zařazení:
Recepty na V, Přílohy
Kuchyně:
rakouská
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

500 g bílého pečiva z předchozího dne
30 g hrubé mouky
50 g másla
1 vejce
2 žloutky
250 ml mléka
1 malá cibulka
petrželová nať
máslo

Postup:

Nejdříve si pokrájíme pečivo (použít můžeme rohlíky, housky nebo veku) na kostičky, rozložíme je na plechu a necháme v pokojové teplotě 3 hodiny vyschnout. Dále si rozšleháme mléko s vajíčkem, žloutky a solí. Cibuli nakrájíme na drobné kousky a osmahneme ji spolu s nasekanou petrželovou natí na rozpáleném másle. Tuto směs necháme vychladnout a máme-li již vyschlé pečivo, promícháme ji s pečivem ve větší míse, ve které vše přelijeme připraveným rozšlehaným mlékem s vajíčky. Těsto necháme přibližně hodinu odpočinout s tím, že přibližně v polovině času těsto zamícháme. Nakonec pozvolna přimícháme mouku a vlkýma rukama vypracujeme dvě šišky, které zabalíme do vlhké utěrky, kterou jsme po navlhčení potřeli máslem. Oba konce utěrky zavážeme, aby byly knedlíky v utěrce uzavřené. Knedlíky vložíme do vroucí vody a necháme čtvrt hodiny vařit. Poté knedlíky otočíme a vaříme dalších dvacet minut. Hotové Vídeňské knedlíky vylovíme z vody, rozbalíme a pokrájíme promaštěnou nití na plátky. Plátky knedlíků zlehka potřeme rozpuštěným máslem.

Pokud chceme mít pravé vídeňské knedlíky, postup upravíme a namísto šišek vytvarujeme přibližně šesticentimetrové koule, které bez zabalení v utěrce vaříme přibližně dvacet minut a průběžně otáčíme. Jakmile jsou vídeňské knedlíky hotové, pak je vybereme a osušíme papírovou utěrkou. Kulaté vídeňské knedlíky překrojíme pouze na poloviny.

Vídeňské knedlíky jsou vynikající přílohou k jakékoliv omáčce. Můžeme je samozřejmě podávat i samotné, v takovém případě bychom je posypali nastrouhaným tvrdým sýrem výraznější chuti.

Zemle pokrájame na kocky a necháme ich voľne preschnúť niekoľko hodín v mise - nie v trúbe! V miske rozšľaháme mlieko, vajce, žltky a soľ. Na masle orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať a necháme vychladnúť. Pridáme k žemliam, zalejeme mliečno-vaječnou zmesou, necháme 1 hodinu odpočívať a jedenkrát ich opatrne premiešame. Potom z ľahka primiešame múku. Vlhkými rukami vytvarujeme dve knedle, ktoré zabalíme do predtým namočenej, vyžmýkanej a maslom potretej utierky. Zaviažeme oba jej konce a vložíme do vriacej osolenej vody. Ja som knedle zabalila do maslom vymazaného alobalu, konce som utiahla ako salonku. Varíme 30-35 minút, 1x otočíme a vyberieme. Hotovú knedľu krájame niťou na plátky, ktoré potrieme rozpusteným maslom. Ak ich podávame samostatne posypeme ich strúhaným syrom. Pravé viedenské knedle sú však guľaté, z cesta formujeme vlhkými rukami guľté knedle o priemere 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút, počas varenia viackrát otočíme, uvarené vyberieme dierovanou naberačkou, dáme odsať na papierovú utierku a rozkrojíme niťou na polovicu, aby sa mohli odpariť. Ak sa podávajú ako samostatné jedlo, posypú sa strúhaným syrom alebo sa obalia strúhankou osmaženou na masle - vhodné ako diétne jedlo. Ako príloha sa podávajú k rôzne upravenému mäsu na šťave a k rôzne upravenej zelenine na šťave.



O receptu Vídeňské knedlíky
vloženo dne:
upraveno dne: 26.07.2011
zobrazeno: 324x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 5
Počet hodnocení: 3
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 5




Komentáře návštěvníků k receptu na Vídeňské knedlíky


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Vídeňské knedlíky:

Rychlé knedlíky v mikrovlnce
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Jemné knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramborové knedlíky plněné špenátem a sýrem
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Chlupaté knedlíky s obměnami
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Špekové knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Ovocné knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zapečené kynuté knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Hrnkové knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Kyselé knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Houbové knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Knedlíky se zelím
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Maminčiny ovocné knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zlaté knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Chlupaté knedlíky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší