Hledání v databázi receptů

Zelňačka s trhanou klobásou - recept

Zařazení:
Recepty na Z, Polévky
Kuchyně:
česká
Počet osob:
6
Doba přípravy:
50 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

50 g špeku
případně olej
250 g cibule pokrájené na kostičky
6 vrchovatých lžiček sladké papriky
1 l vody
500 g dobré klobásy
sůl
30 zrnek pepře celého
25 kuliček nového koření
2–3 polévkové lžíce hladké mouky
125 ml zakysané smetany
20 zrnek pepře
případně pálivá sušená paprika
500 g brambor (pokrájené jako do polévky)
500 g kysaného zelí
1 l vody
1 lžička celého kmínu
sůl

Postup:

Do hrnce č. 2 dáme zelí, vodu, kmín a sůl a dáme vařit doměkka. Vodu ze syrového zelí, která z něj na cedníku volně vyteče, ponecháme pro případné vybalancování chutí po dohotovení pokrmu. Do hrnce č. 1 vložíme špek a roztavíme. Vložíme pokrájenou cibuli, promícháme a případně přikápneme trochu oleje a osmahneme. Na závěr přidáme sladkou papriku, důkladně promícháme a necháme velice rychle za stálého míchání tepelně opracovat. Budeme-li smažit dlouho, bude paprika hořká. Přidáme 1 litr vody, pepř a nové koření a udržujeme ve varu. Mezitím připravíme klobásu následujícím způsobem: Klobásu levou rukou uchopíme a naděláme do ní ostrým nožem velice mělké zářezy dlouhé asi tak 1–1, 5 cm. Tím porušíme soudržné síly střívka klobásy, klobásu pak torzním pohybem podél zářezů lámeme. Natrhané špalíčky klobásy by měly být dlouhé asi tak 10 mm. Tento úkon dá vyniknout v polévce přirozené textuře klobásy, ale hlavně: několikanásobně se tak zvětší styčná plocha klobása/polévka, což dává skvělé předpoklady k maximálně možnému vyrovnávání chutí v pokrmu. Natrhanou klobásu dáme do hrnce č. 1, jehož obsah udržujeme stále ve varu, mezitím oloupeme brambory. Ty pak rovněž přidáme do hrnce č. 1. Před dovařením brambor odebereme naběračkou z hrnce 250 ml kapaliny a v plecháčku necháme ve studené vodní lázni zchladit. Po ochlazení přidáme 2–3 polévkové lžíce hladké mouky, důkladně rozkvedláme a za rychlého míchání přidáme zpět. Necháme důkladně provařit. V okamžiku, kdy jsou brambory hotové, přidáme uvařené kysané zelí, a to i s vodou, ve které se vařilo. Přidáme zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Velmi krátce povaříme a odstavíme z plamene. Zelňačku dochutíme nejlépe čerstvě drceným pepřem, solí a cukrem, dokyselíme scezenou vodou ze zelí, eventuálně pálivou paprikou. Hrnec s polévkou necháme vychladnout a dáme uležet do chladu, necháme spojit chutě – optimálně na dobu 24 hodin.



O receptu Zelňačka s trhanou klobásou
vloženo dne:
upraveno dne: 04.08.2011
zobrazeno: 115x, uvařeno: 2x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.5
Počet hodnocení: 2
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 2




Komentáře návštěvníků k receptu na Zelňačka s trhanou klobásou


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Zelňačka s trhanou klobásou:

Mexické fazole s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelňačka s paprikou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Fazlový guláš s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Falešná zelňačka
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Ananasový guláš s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zapečené zelí s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelňačka
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zapečené cukety s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Pivní chléb s klobásou z domácí pekárny
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Dušená cuketa s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramborový guláš s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelňačka s klobásou a bramborem
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Fazolový guláš s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelňačka s klobásouZelňačka s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelňačka z čerstvého zelí
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší