Hledání v databázi receptů

Golubky - recept

Zařazení:
Recepty na G, Hlavní jídla, Hovězí maso, Vepřové maso, Zelenina
Počet osob:
4
Doba přípravy:
70 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

1 větší hlávka zelí
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
1 větší mrkev
2 cibule
1 malá plechovka rajského protlaku
1 vejce
120 g rýže
hrst strouhanky
750 ml hovězího vývaru (nebo z 1,5 bujónové kostky)
olej
sůl
pepř
mletá sladká paprika

Postup:

Hlávce zelí vyřízneme košťál, celou hlávku dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Vyjmeme a opatrně sloupáváme jednotlivé listy. Pokud se hlávka neprovařila celá, klidně po oloupání půlky ještě dovaříme. U jednotlivých listů vyřízneme zbylou košťálovou část a list rozpůlíme (pokud chceme menší golubky), nebo košťál mírně rozklepeme paličkou a listy nepůlíme, pokud chceme větší závitky. Rýži propláchneme, vysypeme do hrnce, přidáme vodu a trošku soli a povaříme, než rýže změkne. Nakrájíme cibuli na menší kostičky, 3/4 mrkve nastrouháme na jemno, na oleji osmažíme do růžova, přidáme mleté maso, rozdrobíme na kousky a osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme 3/4 konzervy rajského protlaku, zamícháme a přidáme sladkou papriku. Maso a rýži smícháme v míse, přidáme vejce a pokud je směs moc řídká, přidáme i strouhanku. Připravenou směsí plníme zelné listy. Na malé golubky stačí do jednoho listu cca 1 vrchovatá polévková lžíce masa. Balíme jako psaníčka, směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme. Závitky skládáme na těsno do zapékací mísy, klidně můžou být 2 vrstvy na sobě. Druhou cibuli nakrájenou na kostičky se zbytkem na jemno nastrouhané mrkve osmažíme na oleji do růžova, přidáme zbytek rajského protlaku, přilejeme vývar, pokud není vývar, přilejeme vodu a přidáme 1 a půl bujonu kostky, provaříme a nalejeme na navrstvené golubky. Přikryjeme mísu pokličkou (popřípadě pořádně utěsníme alobalem) a pečeme na cca 190 až 200 stupňů cca 45 minut. Po určené době můžeme jeden závitek ochutnat, jestli je zelný list měkký a maso je propečené. Golubky podáváme s chlebem a kysanou smetanou, nebo i bez ní, hodí se i brambory.



O receptu Golubky
vloženo dne:
upraveno dne: 07.08.2011
zobrazeno: 392x, uvařeno: 4x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 4.66665
Počet hodnocení: 3
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 4




Komentáře návštěvníků k receptu na Golubky


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Golubky: