Hledání v databázi receptů

Bigos - recept

Zařazení:
Recepty na B, Hlavní jídla, Hovězí maso, Vepřové maso, Drůbež
Počet osob:
6
Doba přípravy:
150 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

750 g kysaného zelí (lze i sterilované)
750 g čerstvého zelí
600 g zadní hovězí
600 g vepřového plecka
200g vepřových žebírek
300 g drůbežího masa (lze vynechat)
150 g uzeného bůčku
6 nožiček libovolných klobás (papriková,
debrecínská, pikantní atd - alespoň 2 výraznější chuti)
2 plné hrsti sušených hub (lze vynechat)
1 cibule
200 g anglické slaniny
sůl
majoránka (lze i oregano)
drcený kmín
pepř
3 bobkové listy
libeček (lze nahradit maggikořením)

Postup:

Budeme potřebovat 3 hrnce či pánve, z toho největší na konečné dohotovení. Pokud chceme dát sušené houby, namočíme je. Na rozehřátý tuk rozkrájíme anglickou slaninu a zpěníme cibuli. Veškeré maso nakrájíme na zhruba stejné kousky a dusíme doměkka, ale protože každé má jinou dobu dušení, jsou 2 možnosti - buď každé maso udusíme zvlášť (velmi nepraktické z hlediska hory nádobí a času) nebo postupně vkládáme druhy mas dle doby, kterou potřebují - začneme hovězím, po 40 minut přidáme vepřové, po 20 minut veškeré uzené - bůček, klobásky a asi po 15 minut přidáme drůbeží, pokud ho dáváme. Přidáme i namočené houby s vodou, ve které byly. Okořeníme uvedeným kořením KROMĚ MAJORÁNKY a dodusíme do měkka. Na dušení by bohatě mělo stačit celkem 2,5 hodiny, podléváme dle potřeby horkou vodou. Mezitím do druhého hrnce dáme nadrobno nakrájené čerstvé zelí, okmínujeme, podlijeme troškou vody a dusíme. Asi po 25 minutách přidáme propláchnuté kysané nebo sterilované zelí (propláchnuté) a dusíme cca 10 minut. Na zelí by mělo stačit celkem cca 35 minut. Do největšího hrnce dáme směs masa a zelí a pečlivě vše promícháme. Přidáme majoránku až teď (dlouhým vařením hořkne), dochutíme dle naší chuti i třeba paprikou, pepřem, dosolíme atd. A ještě necháme asi 15 minut na velmi mírném plamínku dojít. Bigos by měl mít zlatohnědou barvu, chuť mírně nakyslou a pikantní - lehce pálivou. Vonět by měl po majoránce (houbách) a pikantních klobáskách. Jako příloha bigosu je ideální chléb.



O receptu Bigos
vloženo dne:
upraveno dne: 08.10.2011
zobrazeno: 857x, uvařeno: 258x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.16665
Počet hodnocení: 6
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 1




Komentáře návštěvníků k receptu na Bigos


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Bigos:

Třídenní bigos
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Polský bigosPolský bigos
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší