Hledání v databázi receptů

Italský chléb ciabatta - recept

Zařazení:
Recepty na I, Přílohy, Slané pečivo
Kuchyně:
italská
Doba přípravy:
120 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

na dva podlouhlé bochníky
kvásek:
1/8 lžičky suchých aktivních kvasnic
nebo 2 g čerstvých
2 lžíce teplé vody (41–46°C)
1/3 hrnku vody pokojové teploty
1 hrnek pšeničné nebělené chlebové mouky
nebo nebělené polohrubé pšeničné mouky
chleba:
1/2 lžičky suchých kvasnic
nebo 10 g čerstvých
2 lžíce teplého mléka (41–46°C)
2/3 hrnku vody pokojové teploty
1 lžíce olivového oleje
2 hrnky pšeničné nebělené chlebové mouky
nebo nebělené polohrubé pšeničné mouky
1 1/2 lžičky soli

Postup:

Nejprve připravíme kvásek smícháním kvasnic s teplou vodou a necháme stát 5 minut. Přidáme vodu pokojové teploty společně s moukou a mícháme 4 minuty. Přikryjeme plastickým filmem a necháme stát při chladné pokojové teplotě nejméně 12 hodin, až po 24 hodin.
Těsto připravíme tak, že v malé misce smícháme dohromady kvasnice s teplým mlékem a necháme stát 5 minut nebo až je směs krémová. Ve velké míse smícháme dohromady mléčnou směs, kvásek, vodu, olej a postupně vpracujeme mouku. Vařečkou hněteme těsto 4 minuty, přidáme sůl a hněteme dalších asi 5 minut, až je těsto hladké. Těsto přendáme do jiné čisté mísy vymaštěné trochou oleje, otočíme jej, aby i jeho povrch byl olejem potřený, mísu přikryjeme plastickým filmem nebo utěrkou a necháme nakynout při pokojové teplotě asi po dobu 1,5 hodiny, nebo až se zdvojnásobí objem. Těsto bude lepivé, plné vzdušných bublinek. Připravíme si plech bez okraje a dva pruhy pomoučeného pečícího papíru ve velikosti 15x30cm. Těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál a rozkrojíme na polovinu. Půlky přendáme na samostatné pruhy pečícího papíru a vytvarujeme z nich obdélníky asi 22–23cm dlouhé. Pomoučenými prsty uděláme důlky do těsta až k plechu, těsto pomoučíme a přikryjeme ho navlhčenou, dobře vyždímanou utěrkou. Necháme nakynout při pokojové teplotě po 1,5 až 2 hodiny, nebo až jsou skoro dvojnásobného objemu. Znovu je poprášíme moukou. Asi 45 minut před pečením rozehřejeme troubu vyloženou neglazůrovanými kachlemi nebo pizza kamenem položené na nejspodnější mřížce v troubě a tu vyhřejeme na 220°C. Pomocí pečícího papíru necháme bochníky chleba sklouznout na pečící kachle nebo kámen. Na dno trouby nebo do ohnivzdorné nádobky vložíme ledové kostky. Během doby pečení asi třikrát vstříkneme trochu vody na ciabatta chleby. Péčeme 20 minut, až jsou chleby světle zlaté a když se na ně zaklepe, zní dutě. Poprášíme moukou a necháme vystydnout ve vypnuté pootevřené troubě.
TIP: Do těsta se mohou přidat sluncem sušená rajčata, zelené i černé olivy, různé bylinky jako je rozmarýn a majoránka i pečený česnek. Někteří přidávají prosciutto, ale to je spíš vhodné pro chléb Focaccia. Chleby jsou lehké, ale s dobrou kůrkou. Podávají se s různým obložením, jako příloha k pokrmům, nebo se namáčí do olivového oleje s utřeným česnekem a solí, nebo oleje s balsamickým octem. Ciabatta rychle vysychá a tvrdne, proto je dobré ji sníst ihned po upečení.



O receptu Italský chléb ciabatta
vloženo dne:
upraveno dne: 08.09.2011
zobrazeno: 362x, uvařeno: 126x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3
Počet hodnocení: 2
Nejlepší: 4Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 2




Komentáře návštěvníků k receptu na Italský chléb ciabatta


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Italský chléb ciabatta:

Chléb zdravého života
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Tvarohový chléb
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zapečený chléb
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Italský chléb v domácí pekárně
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Italský smažený sýr
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Italský těstovinový salát
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Ciabatta
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Brokolice s česnekem na italský způsob
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Sýrový chléb ve vajíčku
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Chléb ve vajíčku s oblohou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Špaldovo pšenično žitný chléb z domácí pekárny
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Pivní chléb s klobásou z domácí pekárny
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Podmáslový chléb z domácí pekárny
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Domácí chléb
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Ciabatta z domácí pekárny
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší