Hledání v databázi receptů

Maďarský guláš z kližky - recept

Zařazení:
Recepty na M, Hlavní jídla, Hovězí maso
Kuchyně:
maďarská
Počet osob:
4
Doba přípravy:
120 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

600 g přední kližky nebo plecka
1 velká cibule
3 lžíce sádla nebo tuku z vyškvařené slaniny
1/2 lžičky mletého kmínu
1–2 stroužky česneku
asi 1,5–2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
sůl
1 střední mrkev očištěná
1 střední petržel očištěná
2 papriky
1 střední rajče
2 stonky řapíkatého celeru i s listím
400 g olejnatých brambor
vaječné těstoviny jako jsou Csipetke – velikosti hrášku, jsou uštípnuté z rozváleného těsta (nemusí být)

Postup:

Ve 3 litrovém kastrolu nebo v kotlíku osmažíme na tuku za stálého míchání drobně nakrájenou a mírně posolenou cibuli do světle hněda. Přidáme kmín, rozdrcený česnek a krátce orestujeme. Sejmeme z ohně a přidáme papriku, dobře promícháme a pak přidáme maso nakrájené na 2 cm kousky. Osolíme, přikryjeme poklicí, vrátíme na oheň a pomalu dusíme. Často mícháme a je-li nutné, přidáme trochu vody. Tento postup opakujeme, kdykoliv guláš vysychá. Na zalévání použijeme vodu z brambor, které jsme si předvařili. Když je maso napůl uvařené, přidáme na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, semínek zbavené pokrájené rajče na 1/4, pokrájené papriky a nakrájený řapíkatý celer i s listím. Zalijeme 1/2 – 1 litrem vody a necháme dusit dalších 15–20 minut. Potom přidáme oloupané a na kostičky nakrájené předvařené brambory a vše vaříme ještě 5–10 minut, až brambory změknou. Je-li nutné, přiléváme vodu. Maďarský guláš má být spíše jako hustá polévka. Maďarský guláš podáváme horký s bílým chlebem, se sušenými pálivými papričkami a Kadarka červeným vínem. Jestli podáváte i těstoviny, tak ty na sádle osmažené a každý si je do řídkého guláše přidá sám a kolik chce. V restauracích je často Bográcsgulyás podáván v malých kotlících jako připomínka na jeho vzniku.
Poznámka: Guláš se považuje za maďarskou specialitu. Slovo Gulyás původně znamenalo pastýř, ale časem dostalo význam gulyáshús neboli gulášové maso, tedy řečeno, pokrm připravený pastýřem.



O receptu Maďarský guláš z kližky
vloženo dne:
upraveno dne: 21.09.2011
zobrazeno: 233x, uvařeno: 4x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.66665
Počet hodnocení: 3
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 3




Komentáře návštěvníků k receptu na Maďarský guláš z kližky


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Maďarský guláš z kližky:

Hovězí gulášHovězí guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Hlívový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Guláš z hlívy ústřičné
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Guláš halb-und-halb
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Sojový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Pálivý guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Guláš mišmaš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Salámový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramborový gulášBramborový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Houbový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Fazlový guláš s klobásou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Houby na maďarský způsob
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Rumcajsův guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Levný houbový guláš
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramborový guláš na pivě
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší