Hledání v databázi receptů

Bramboráky - recept

Zařazení:
Recepty na B, Hlavní jídla, Přílohy, Bezmasá jídla, Brambory
Kuchyně:
česká
Počet osob:
4
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

750 g brambor
1 vejce
1 mléka
5 polévkových lžic hladké mouky
palička česneku
1 polévková lžíce majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
špetka pepře
sůl
sádlo nebo olej na smažení

Postup:

Příprava bramboráků je poměrně snadná. Nejdříve zbavíme brambory slupky a nastrouháme je na jemném struhadle. Aby nebylo bramborákové těsto příliš vodnaté, slijeme z nastrouhaných brambor veškerou vodu a ještě strouhané brambory vymačkáme. Dále ohřejeme hrnek mléka a horké mléko přilijeme do brambor. V této chvíli přidáme i utřený nebo vylisovaný česnek, majoránku, kmín, pepř a sůl a postupně vmícháme i mouku.

Sádlo nebo olej rozpálíme spíše v menším množství (stačí polévková lžíce) na pánvi s nepřilnavým povrchem. Že je pánev dostatečně rozehřátá zjistíme, když do oleje vhodíme ždibec bramborákového těsta, které se začne ihned škvařit. Na rozpálenou pánev dáme vždy naběračku těsta, které rozhrneme po celé pánvi například vařečkou s rovnou hranou na konci. Bramborák smažíme, dokud nezačne horní strana působit jakoby oschlým dojmem. To je ten pravý okamžik, kdy bramborák otočíme a osmažíme ještě z druhé strany.

Bramboráky můžeme otáčet obracečkou nebo efektněji tak, že pánví zakroužíme, aby se bramborák odlepil a pak houpavým pohybem ruky, v jehož závěru vzdálenější konec pánve zvedneme, bramborák vyhodíme do vzduchu, kde se ladně otočí a dopadne druhou stranou na pánev. Chce to sice trochu cviku, ale není to nic těžkého, jenom nesmí být na pánvi příliš mnoho oleje - kolem bramboráku by při tomto způsobu otáčení neměl stát žádný olej, pánev by měla být od oleje pouze mastná.

Hotové bramboráky necháme okapat a co nejdříve servírujeme, aby neztratily svoji křupavost. Bramboráky jsou často servírovány jako hlavní jídlo, které můžeme zapíjet studeným mlékem nebo kefírem. Výborně se však hodí jako příloha k nejrůznějším druhům masa. Rozdílnému využití je dobré přizpůsobit i množství koření, které do bramboráku dáváme. Bramborák servírovaný jako příloha by měl být kořeněný spíše méně, aby nepřebíjel chuť masa, naopak na bramborácích podávaných jako hlavní chod nemusíme kořením vůbec šetřit.

Tip: Pro zpestření chuti můžeme do bramborákového těsta přidat nahrubo nastrouhaný jemný salám, případně nahradit polovinu brambor cuketou nebo patizonem.

Pozor! Na bramboráky se nehodí rané brambory, které mají málo škrobu.



O receptu Bramboráky
vloženo dne:
upraveno dne: 15.07.2011
zobrazeno: 8554x, uvařeno: 21x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.65715
Počet hodnocení: 70
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 1




Komentáře návštěvníků k receptu na Bramboráky


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Bramboráky:

Bramboráky po indicku
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramboráky s nivou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Plněné bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zelné bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Lněné bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Chlebové bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Pikantní bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramboráky s česnekem
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Kuřecí směs na bramboráky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramboráky plněné kuřecím masem a žampiony
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bramboráky s křupavou slaninouBramboráky s křupavou slaninou
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší