Hledání v databázi receptů

Myší ouška - recept

Zařazení:
Recepty na M, Vánoční cukroví
Kuchyně:
česká
Doba přípravy:
40 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

2 celá vajíčka
100 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
trocha anýzu na posypání
hera na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu

Postup:

Vánoční cukroví může mít spoustu podob a každý druh má zpravidla i jiný zažitý postup pečení v každé rodině. Některé druhy cukroví jsou však méně známe a jedním z nich jsou myší ouška sypaná anýzem. Toto cukroví je velmi jednoduché, ale zároveň není úplně pro slabé povahy, protože úžasná chuť myších oušek je vykoupená pekelně spálenými prsty, ale k tomu se ještě dostaneme.

Těsto na myší ouška a jeho příprava je trochu podobné piškotu. Množství ingrediencí se odvíjí od počtu a především váhy vajíček. Nejlepší je zvážit si celá vajíčka, ještě ve skořápce. Tak totiž získáme i váhu potřebného cukru a polohrubé mouky, protože na myší ouška dáváme do těsta stejnou váhu cukru a polohrubé mouky, jako je váha vajíček ve skořápce. Když máme odvážené suroviny, nejdříve si vajíčka rozšleháme metličkou s cukrem. Do rozšlehaných vajíček přisypeme polohrubou mouku a vše důkladně promícháme. Získáme tekuté těsto, které je však mnohem hustší, než například těsto na palačinky. Plech nejdříve vymažeme herou a následně vysypeme hrubou moukou, aby se myší ouška nepřipekla. Když máme vymazaný a vysypaný plech, zapneme troubu na 170°C. Než se trouba vyhřeje, dáváme na plech čajovou lžičkou těsto, které se pomalu rozteče na placičky. Ty by měly být velké přibližně pět centimetrů. Rozestupy mezi jednotlivými oušky musí být dostatečně velké, protože těsto se roztéká opravdu pozvolna a sousední ouška by se mohla slít dohromady. Následně na každé ouško nasypeme špetičku anýzu, s anýzem spíše opatrně, ne každý jej musí mít rád. Plech s myšími oušky dáme do vyhřáté trouby, přibližně na střed výšky trouby a pečeme, dokud ouškám nezrůžoví okraje. Zde je třeba opravdu dobře hlídat, ke konci už je to velmi rychlé. Doba pečení bude někde mezi sedmi a deseti minutami, v závislosti na troubě. To nejhorší z pečení myších oušek nás však teprve čeká. Když jsou ouška opečená, troubu okamžitě vypneme a plech povytáhneme kousek z trouby, ale ne úplně, aby ouška zůstala stále horká. Od předního okraje vždy nožem seškrábneme jedno ouško z plech a okamžitě je na jedné straně stočíme do kornoutku a špičku kornoutků pořádně stiskneme, aby se k sobě okraje dobře přilepily. Hotové ouško odložíme na talíř a pokračujeme dalším ouškem. Musíme postupovat opravdu rychle, protože zadní řada oušek se může horkem v troubě ještě péci a zároveň přední řada rychle chladne a jakmile myší ouška vychladnou, už prostě nejdou stočit do požadovaného tvaru. Když máme všechna ouška z prvního plechu hotová, můžeme plech vytřít papírovou utěrkou, znovu vymazat, vysypat a dát se do další várky. Uvedené množství těsta totiž vystačí na dva plechy oušek a zároveň se péci nedají, protože by je člověk nestačil na konci vytvarovat.

Na závěr lze jenom popřát pevnou vůli pro udržení pálícího ouška mezi prsty, za tu chuť trocha bolesti opravdu stojí!



O receptu Myší ouška
vloženo dne:
upraveno dne: 19.11.2011
zobrazeno: 874x, uvařeno: 3x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 4
Počet hodnocení: 6
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 2




Komentáře návštěvníků k receptu na Myší ouška


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Myší ouška:

Zaječí ouška z listového těsta
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Rybí ouška
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Myší farma dortMyší farma dort
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší