Hledání v databázi receptů

Kokosky jednoduše - recept

Zařazení:
Recepty na K, Vánoční cukroví
Kuchyně:
česká
Doba přípravy:
70 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

4 vaječné bílky
320 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g kokosu

Postup:

Jedním z typických druhů vánočního cukroví z české kuchyně jsou kokosky. Receptů na kokosky je celá řada a i konečná podoba kokosek může být velmi odlišná. Kokosky mohou být tvarem velmi podobné sněhovým pusinkám, čehož dosáhneme, pokud dáme do sněhu z bílků minimální množství kokosu. Ty pravé kokosky však obsahují kokosu opravdu hodně a jejich povrch působí střapatým dojmem, jak z nich koukají kousky kokosové drtě. Právě takové kokosky si společně upečeme.

Nejdříve oddělíme čtyři vaječné bílky od žloutků. Musíme opravdu opatrně, aby se ani trocha žloutku nedostala mezi bílky. Poté ručním šlehačem našleháme bílky na hustý sníh, do kterého následně zašleháme krupicový i vanilkový cukr. Nakonec přijde ta nejdůležitější ingredience, kterou je kokos. Na kokosky používáme jemně strouhaný sušený kokos, který je k dostání snad v každém obchodě. Kokos do sněhu postupně vmícháme a dáme jej tolik, aby vzniklá kokosová hmota měla velmi hustou konzistenci. Když máme kokosovou hmotu připravenou, vyložíme plech pečícím papírem a lžičkou nabíráme trochu kokosu. Má-li kokosová hmota správnou konzistenci, musíme ji ze lžičky vyškrábnout na plech druhou lžičkou. Kokosku na plechu nijak neuhlazujeme, ani neurovnáme. Kokoska by měla mít nepravidelný tvar a hodně členitý povrch, z něhož chaoticky vyčnívají kousky kokosu. Vzhledem k tomu, že se kokosová hmota neroztéká, ani nekyne, nemusíme dělat na plechu mezi jednotlivými kokoskami příliš velké rozestupy. Když máme kokosky připravené k pečení, umístíme plech s kokoskami do trouby předehřáté na 100° C a kokosky pomalu pečeme, spíše sušíme. Vzhledem k tomu, že uvedené množství ingrediencí vystačí na dva plechy, můžeme kokoskami rovnou naplnit druhý plech a dát jej do trouby nad nebo pod ten první. Kokosky se pečou přibližně hodinu, záleží však hodně na použité troubě, takže v průběhu pečení kokosky občas kontrolujeme a jakmile by začaly okraje kokosek chytat barvu, okamžitě je z trouby vyndáme, aby zůstaly bílé barvy. Tyto kokosky se z pečícího papíru sundávají velmi lehce a pokud chceme, můžeme rovnou ochutnat. Těsně po dopečení jsou totiž kokosky křehoučké a jenom se rozplývají na jazyku. Jakmile vychladnou, začnou tvrdnou a pro vánoční tabuli musíme nechat kokosky odležet přibližně dva až tři týdny, než zase trochu zkřehnou. Kokosky skladujeme na chladném místě, nejlépe v krabici vyložené ubrouskem, ve které kokosky dalším ubrouskem zakryjeme.



O receptu Kokosky jednoduše
vloženo dne:
upraveno dne: 29.11.2011
zobrazeno: 1855x, uvařeno: 303x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.4
Počet hodnocení: 5
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 1




Komentáře návštěvníků k receptu na Kokosky jednoduše


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Kokosky jednoduše:

Kokosky bez kokosu
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Kokosky
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Pečená kachna jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Domácí pizza jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Chili con carne jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Listové těsto jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Karlovarský knedlík jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Bešamel jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Vanilkové rohlíčky jednodušeVanilkové rohlíčky jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Vepřová čína jednoduše
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší