Hledání v databázi receptů

Zákusek Opéra - recept

Zařazení:
Recepty na Z, Moučníky, Dorty, Zákusky
Kuchyně:
francouzská
Počet osob:
6
Doba přípravy:
120 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

těsto:
75 g moučkového cukru
2,5 lžíce hladké mouky
75 g mletých mandlí
3 vejce
15 g rozpuštěného zchladlého másla
3 bílky
1 lžíce jemného krystalového cukru

čokoládový krém:
150 g tmavé čokolády najemno posekané
150 ml smetany ke šlehání

kávový sirup:
3 lžíce jemného krystalového cukru
3 lžíce instantní kávy
6 lžic vody

kávový (nebo lískooříškový )krém:
70 g jemného krystalového cukru
1 bílek
100 g másla mírně změklé
1 lžíce instantní kávy
nebo 2 lžíce Nutely

Postup:

Na těsto prosijeme cukr a mouku do mísy, přidáme mleté mandle a vejce a dobře našleháme. Pak přišleháme máslo. Bílky ušleháme do sněhu a přišleháme cukr. Jednu třetinu sněhu zašleháme do mandlové směsi, zbytek sněhu opatrně vmícháme. Troubu předehřejeme na 220°C. Plech 22x32 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem, na který nalijeme těsto. To pak pečeme 6 – 7 minut. Špičkou nože uvolníme těsto od stěn formy a vyklopíme na pečící papír položený na chladící mřížce.
Čokoládový krém: čokoládu nalámeme na kousky, nalijeme na ní horkou šlehačku a umícháme dohladka.
Kávový sirup: v hrnci smícháme cukr s vodou a mícháme, až se cukr rozpustí. Pak směs přivedeme k varu přidáme kávu a odstavíme.
Kávový (lískooříškový) krém: Do kastrolu dáme cukr a 3 lžičky vody a při velmi nízké teplotě mícháme, až se cukr rozpustí. Pomocí namokřeného cukrářského štětce stíráme cukrové krystalky ze stěn kastrolu. Zvýšíme plamen a bez míchání vaříme tak dlouho, až cukr dosáhne bodu měkké kuličky (asi kolem 120°C). Nemáte-li teploměr, tak trochu cukru kápněte do ledové vody a z cukru by se mela udělat kulička, která je mezi prsty měkká. Mezitím našleháme bílek do měkkých kopečků a během šlehání opatrně přidáváme horkou cukrovou hmotu. Tu přiléváme mezi šlehačem a stěnou mísy a šleháme až do zchladnutí. Pak postupně zašleháme máslo a instantní kávu (nebo čokoládovo-oříškovou nutelu).
Z upečeného korpusu sundáme papír a těsto na krájíme na tři kusy velikosti 20 X 10 cm. Jeden kus namočíme do kávového sirupu a potřeme ho polovinou kávového krému. Na něj položíme druhý kus namočený v druhé třetině sirupu a potřeme polovinou čokoládového krému. Nahoru položíme poslední kus namočený ve zbytku sirupu a potřeme ho zbytkem kávového krému.
Povrch dortu Opéra pečlivě uhladíme a dort dáme ztuhnout do lednice.
Zbytek čokoládového krému rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ho zchladnout, až získá konzistenci na roztírání. Čokoládovým krémem pak potřeme povrch zákusku Opéra.
Dort Opéra pak nakrájíme na 8 čtvercových nebo 6 obdélníkových zákusků.

Pozn.: povrch zákusku je zvykem ozdobit slovem Opéra a kouskem jedlého zlatého listu.



O receptu Zákusek Opéra
vloženo dne:
upraveno dne: 07.12.2011
zobrazeno: 346x, uvařeno: 3x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 5
Počet hodnocení: 1
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 5




Komentáře návštěvníků k receptu na Zákusek Opéra


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Zákusek Opéra:

Kefírový zákusek
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Meruňkový zákusek bez krému
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Banánový zákusek z lineckého
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Jablečný zákusek z listového těsta
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zákusek z BEBE sušenek
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Zákusek dvou barev
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší