Hledání v databázi receptů

Jitrnice - recept

Zařazení:
Recepty na J, Hlavní jídla, Předkrmy, Vepřové maso, Vnitřnosti
Kuchyně:
česká
Počet osob:
20
Doba přípravy:
120 minut
Vlož k receptu vlastní fotku
Ingredience:

4 kg vařeného vepřového masa z hlavy, laloku a boků
1,5 kg vařených vepřových plic
1 kg syrových vepřových jater
1 kg vařených jater + tučné polévky
2,5 kg namočené housky (přibližné množství - upravíme podle hustoty směsi)

koření na uvedených 10 kg masové směsi:
15 g mletého černého pepře
8 g mletého nového koření
30 g utřeného česneku
4 g strouhaného nebo 2 g sušeného zázvoru
3 g majoránky
4 g citronové kůry
150 g soli

Postup:

Výroba domácích jitrnic je nedílnou součástí české zabíjačky. Jitrnice připravujeme ze zbytkových částí prasete, jako je hlava, lalok, boky a vnitřnosti. Přesto jsou dobře připravené a nakořeněné jitrnice vynikající pochoutkou. Přípravu jitrnic začneme uvařením masa. Dále si syrová vepřová játra umeleme na masovém strojku nebo naškrábeme nožem. Vařená játra nakrájíme na malé kostičky. Dále zpracujeme uvařené maso. Měkké maso nasekáme kolínkem (kolébkou). Tvrdší maso a případně kůže umeleme také na masovém strojku. Namočené housky důkladně vymačkáme. Do přiměřeně velké nádoby vložíme vymačkané housky a syrová namletá játra. Přidáme tučnou polévku a pořádně promícháme. Potom přidáme ostatní suroviny a řádně promícháme.

Přidáme koření a všechno dohromady mícháním spojíme. Kdo má odvahu, ochutná a popřípadě dochutí, kdo ne, udělá na zkoušku jednu jitrnic, uvaří ji a potom v případě potřeby směs na zbytek jitrnic dochutí. Naplněné a zašpejlované jitrnice vaříme v polévce při teplotě 90°C cca 10 minut. Uvařenou jitrnici poznáme tak, že sama vyplave na hladinu. Vařené jitrnice přendáme do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěný vál. Pokud nemáme dostatek střívek a jitrnicová směs zbyde, upečeme ji v pekáči jako prejt.



O receptu Jitrnice
vloženo dne:
upraveno dne: 28.12.2011
zobrazeno: 1029x, uvařeno: 2x
recept vložil/a:

Hodnocení receptu
Ohodnotit:


Průměrné hodnocení: 3.86955
Počet hodnocení: 23
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 1




Komentáře návštěvníků k receptu na Jitrnice


K tomuto receptu dosud nebyl vložen žádný komentář

Vložení nového komentáře k receptu:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Podobné recepty jako Jitrnice:

Schovaná jitrnice
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší

Jitrnice jako smaženice
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší